Plitvice…., un colt de rai!

Autor

Plitvice…., un colt de rai!

Dumnezeu a fost darnic cu noi (mai ales cu croatii) si in marinimia lui, ne-a lasat si noua pe pamant, un crampei din raiul sau ceresc: Plitvice .., un colt de rai! E locul in care imaginatia paleste in fata realitatii; e locul in care peisajul real pare dezlipit dintr-o carte de povesti pentru copiii; e locul in care verdele turcoaz, devine regina culorilor tale; e locul in care orice vacanta devine o amintire de vis, … un vis care doresti sa-l bifezi: iar si iar …. si iar!

Ți se taie răsuflarea si realizezi ca calitatile tale narative sunt depasite, când ajungi la primul punct de belvedere de unde se văd în toată splendoarea lor Lacurile de Jos. Plitvice, e lumea lacurilor si al cascadelor spectaculoase, e momentul în care îți dai seama că nicio fotografie pe care ai văzut-o nu are legatura cu photoshopul, că turcoazul cristalin al lacurilor poate fi atat de fascinant si… totul e atat de real și e și mai frumos și mai spectaculos decât ți-ai imaginat că va fi!

Daca va intrebati de ce peste un million de oameni vin aici in fiecare an din toate colturile     lumii, magnetizati de imensitatea frumusetii naturale, haideti cu noi intr-o impresionanta calatorie virtuala cu ajutorul pozelor noastre (demne de vederi), intr-unul dintre cele mai spectaculoase si mai idilice locuri din lume: Plitvice!

Parcul cuprinde: Lacurile de Sus 12 la numar(Jezera Gornja) si Lacurile de Jos 4 la numar (Donja Jezera)  inter-conectate de o serie de cascade, toate inconjurate de paduri in care diverse specii de pasari si animale isi au habitatul. Parcul acopera o arie de 300 kmp,  in timp ce lacurile se intind pe mai bine de 8 km.Parcul este mare, si poti alege sa te plimbi pe jos pe unul din trasee (exista 2 intrari  principale si 7 trasee cu durate variabile de la 2 la 8 ore, dupa puterea fiecaruia), sau poti sa mergi cu minitrenuletul (3 statii de trenulete), o parte din traseu, apoi pe jos sau cu vaporasul (3 statii de vaporase). Indiferent care traseu il alegi, te vei bucura de acelasi spectacol mirific al naturii. Traseele sunt amenajate, dar pastreaza o integrare naturala, autentica si usor salbatica in peisaj, mai ales prin cararile din lemn care te vor conduce pe malurile si mijlocul lacurilor,….. pe linga, deasupra si dedesuptul cascadelor. Imaginaţi-vă un ţinut magic, o lume a apelor cristaline de smarald cum n-aţi văzut niciodată: un parc multi-etajat în care 16 lacuri turcoaz se varsă unul în altul înconjurate de zeci de perdele de cascade, peşteri şi păduri. Am descoperit cel mai frumos turcoaz pe care l-am văzut vreodată. Calcarul din apă, mineralele și algele sunt cele care contribuie la efectul coloristic, iar o zi senină ajută cu siguranță. Plantele acvatice sau trunchiurile de copaci căzute în apă ajung să se solidifice prin depunerea de calcar, dând naștere unui peisaj natural într-o continuă transformare.

Fara indoiala, punctul culminant il constituie Veliki Slap – Cascada cea Mare, cea mai impresionanta cascada, o cădere de apă absolut impresionantă, unde 5-6 şuvoaie imense despletite de apa, se rostogolesc de la o inaltime de 78 de metri cantr-un dans continuu, in care declansatoarele aparatelor foto nu contenesc sa munceasca.

Parcul Național Plitvice are reguli foarte stricte, în sensul în care nu ai voie să te abați de la traseul marcat, trebuie să respecți curățenia și liniștea, să folosești numai locurile special amenajate pentru a lua masa și toaletele din incinta parcului. Partea bună este, aceea că te lasă să intri cu apă și mâncare de acasă. Nici parcarea nu este ieftină, costă 7 kuna/oră sau 70 kuna/zi (1 euro=7,5 kuna, moneda croată). Există două intrări principale, fiecare cu parcarea sa, suficient de încăpătoare. Am cumpărat bilete pentru două zile, care au costat 180 kuna/adult. A fost o alegere buna ptr ca am mers muuuult, (cam 18 km doar pe jos in prima zi) insa nu am simtit deloc oboseala!

Apă, lacuri, cascade şi păduri pretutindeni,…. totuşi Lacurile Plitvice sunt unice! Plitvice Jezera este un loc de o frumusete aparte pe care trebuie sa il adaugi pe lista ta de destinatii de vacanta .

Dragi cititori, frumusetea de aici este imensa! Un produs unic al naturii va asteapta acolo unde dainuieste: linistea si frumusetea naturala! Tu, doar trebuie sa urmezi… poteca!

©Toate pozele si articolul sunt in proprietatea ©Stilcool.ro si fac parte din albumul personal , copierea fara acordul scris este interzis.

in curand…..cum ajungi la Plitvice..

 

 

vacanta la Plitvice

vacanta la Plitvice

cascada la plitvice

eu la cascada

Cascada 2

Cascada 2

Cascada 3

Cascada 3

frumusetea culorilor

frumusetea culorilor

Cascada 4

Cascada 4

rate si pesti

rate si pesti la Plitvice

Cascada Veliki Slap

Cascada Veliki Slap

Noi la cascada Veliki Slap

Noi la cascada Veliki Slap sau Marea Cascada

Magnificul S din Plitvice

Magnificul S din Plitvice

Cascada 5

Cascada 5

Cascada 6 amonte

Cascada 6

Cascada 7

Cascada 7

Cascada 8 plitvice

Cascada 8

S 2 punctul de intilnire a barcilor

tranzitie spre S 2 punctul de intilnire a barcilor

Transportul cu trenuletul in parc

Transportul cu trenuletul in parc

cascada 9

cascada 9

Cascada 10 si lacul de o nuanta de smarald

Cascada 10 si lacul de o nuanta de smarald

cascada 11 linga poteca

cascada 11

Cascada 12 din S

Cascada 12

Spre Veliki Slap

Cascada Spre Veliki Slap

Calea de intilnire intre punctele S1 S2 si pestera

Calea de intilnire intre punctele S1 S2 si pestera

Calea ce strabate lacul spre marea cascada

Calea ce strabate lacul spre marea cascada

Transport cu vaporasele la plitvice

Transport cu vaporasele

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+