Mai stim sa stam de vorba fata-n fata?

Autor

Scrisori de dragoste stropite cu parfum sau lacrimi, pentru a valida sentimentele transmise – via cutia postala…. Ce desuet! Acum, ecranul rece al computerului trimite instant ”emoticons” (imagini) cu imbratisari, saruturi, … etc. E conomisim timp, nu gluma! Dar la ce pierdem ne gandim macar o clipa!?

E-mail, facebook, mobil- , trebuie sa recunoastem: tehnologia ne usureaza mult viata. Cu reflexe ca de ping-pong, facem schimb de informatii ”peste fileu” cu viteze aiuritoare. Stop! Sa luam o mica pauza. Sa ne tragem sufletul si sa ne intrebam: nu cumva graba asta incepe sa capete alte valente?scrisori-parfumate

Ce-am avut si ce-am pierdut?…. Ne chinuim ani sau poate o viata sa invatam si apoi sa ne perfectionam limbajul – cuvinte, gesturi, clipiri, suras, etc, manifestari exterioare dar care vorbesc despre viata noastra interioara: ce principii morale avem, cata educatie, ce personalitate, de cate ori am spus …”mi-a facut o impresie buna pana ce a deschis gura…?!”  Limbajul exterior este o unealta de pret, pe care o putem ridica la nivel de arta, sau o putem folosi doar ” de nevoie”. La fel cum putem manca in graba, orice ”de nevoie” , sau putem transforma masa intr-un moment plin de savoare.

Era online: spune iute ce ai de spus!… Iute si la obiect. Si mai repede! Este regula de baza a comunicarii ”pe net” sau ” pe mobil”. Vrand- nevrand intr-o astfel de conversatie calitatea relatiilor interpersonale este afectata. Simtim asta atunci cand scurtam dialogul cu formule gen: ”vorbim mai mult deseara acasa”, sau ”ne vedem maine la un suc sau ceai sau cafea si vorbim mai multe.”  Avantajele tehnologiei sunt sublime, dar …, nimic nu se compara cu intalnirea adevarata fata-n fata!

Un oftat ”bate” o mie de e-mailuri…. Doar acest tip de ”dialog” de cand lumea… vorbitoare, ne da posibilitatea de a cunoaste o persoana cu adevarat. Dincolo de regulile de bun simt ale oricarei comunicari – cum ar fi sa stii sa asculti, sa nu intrerupi, sa nu minti, sa nu jignesti – cuvintele pe care le spunem, sunt insotite de un alai intreg de mesaje subliminale (neconstientizate), care transmise de gestica, de mimica, de ”chimia” dintre noi si interlocutor. Trebuie doar sa le descifram si sa urmam sfatul Ilenei Vulpescu din celebra ei carte ” Arta conversatiei”: In viata, trebuie sa invati sa citesti printre randuri si in oameni. Sa citesti printre vorbele lor si chiar dincolo de ele, cand ai de la cine! Uneori un oftat, povesteste mai mult decat un roman, o privire – mai mult decat o biblioteca!

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+