Atentie! – Pacienti si nu numai!

Autor

Atentie! – Pacienti si nu numai!

Medicii sunt datori in primul rand fata de stat, sau fata de pacient? Ar trebui sa stiti,  despre tratamentele benefice ptr voi, dar la care nu aveti acces?!

Este un exemplu minor, dar cu o implicare majora daca tinem cont de importanta medicala si informarea corecta a pacientului, care de multe ori este stagnat in evolutia rezolvarii starii lui de sanatate, tocmai din cauza ignorantei verbale a acelor care ar trebui sa le ofere toate solutiile viabile posibile in acel moment.

DA – un barbat care-si pierde vederea la ambii ochi, din cauza degenerescentei maculare, apeleaza la consultul unui oftalmolog. Medicul stie ca exista un nou tratament care ar putea sa-i salveze macar un ochi, daca nu chiar pe amandoi. Este disponibil, iar doctorii pot sa-l prescrie, medicamentul nu a fost aprobat  insa de Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica, iar trusturile de ingrijire primara refuza sa plateasca ptr el. Ce trebuie sa faca oftalmologul?

Nu discutam despre un medicament pe care pacientul il doreste , dar pe care doctorul il considera nepotrivit. Punem problema unui tratament adecvat, dar care nu poate fi oferit din motive pur financiare. In ceea ce priveste costul terapiei, bolnavul poate sa vrea sau nu sa fie dispus sa-l suporte personal, sa aibe sau nu sprijinul familiei, sa reuseaca sau nu sa-si vinda masina pe care oricum el nu mai are cum sa o conduca!

Daca medicul sau nu-i pomeneste nimic despre existenta unui asemenea tratament, pacientul nici macar nu va avea posibilitatea sa afle ce optiuni i se ofera vizavi de problema sa. Daca este privat de asemenea informatii vitale ptr boala lui, nu insemna numai ca i se anuleaza posibilitatea de a alege, ci si ca medicul se abate de la proriile lui indatoriri profesionale. Intr-o astfel de situatie medicul trebuie sa fie sfatuitorul si aparatorul bolnavului, iar cand nu actioneaza pentru binele  acestuia, este evident ca-i insala increderea.

Conflicte de interes.

Practic, in toate societatiile occidentale, costurile directe ale ingrijirilor medicale sunt platite de o a treia parte – fie de catre stat (sau una dintre agentiile sale) , fie de catre un asigurator. Doctorul este independent din multe puncte de vedere, fiind platit pentru servicii de un tert – un platitor care nu este  angajator direct. Prin urmare, medicul nu are nici un fel de conflict legat de loialitate sau obligatii, desi exista limitari inevitabile ale platilor pentru medicamente de catre respectivele agentii.

Intr-o epoca in care costurile ingrijirilor pentru sanatate cresc tot mai mult, nu pot exista raspunsuri simple in privinta alegerii medicatiei ce urmeaza a fi subventionata. Orice sistem de servicii medicale  are un plafon de finantare, iar cei responsabili de alocarea  resurselor au de luat decizii bazate pe relatia complexa  dintre costuri- eficacitate  si disponibilitate.

Si totusi, nu asa se pune problema, ci mai degraba ar trebui lamurit daca pacientul are dreptul sa  stie ce tratamente finanteaza  si ce tratamente nu finanteaza statul sau un alt furnizor de asistenta medicala. In plus, poate cineva sa ia masuri in vederea asigurarii ingrijirii sanatatii dincolo de ceea ce-i ofera statul, fara a distorsiona in acest fel structurile societatii, fapt pe care statul este indreptatit sa i-l refuze.???

Ipocrizie si ignoranta

Sustin ca raspunsul la aceste intrebari ar trebui sa fie, DA! Este atat dreptul cetateanului pacient de a fi corect informat , cat si  obligatia medicului de  a impartasii aceste cunostinte, altfel , bolnavul este mai degraba un recipient pasiv al generozitatii statului, iar medicul este instrumentul sau pasiv.

Notiuni precum, optiunea pacientului, autonomia si raspunderea, nu mai au nici o noima daca acesta este mentinut in mod deliberat in ignoranta, cu privire la un tratament eficace, de care nu poate beneficia datorita unor prejudecati gresite , care resping din start, posibilitatea implinirii unei sanse!

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+