Asigurari de sanatate in sistem privat

Autor

Sistemul privat de sanatate tinde sa ajunga in curand, principalul asigurator cu adevarat competitiv al sanatatii pacientilor. Se prefigureaza doua mari schimbari in sistemul de sanatate national. Prima dintre ele se refera la transformarea spitalelor existente din unitati publice in fundatii autonome care sa poata sa isi desfasoare activitatea in mod independent. A doua se refera la infiintarea unor case private de sanatate care sa preia rolul CNAS. Acestea vor trebui sa isi atraga propriii asigurati.asigurari de sanatate

Asta inseamna ca pentru a beneficia de servicii medicale complete, romanii vor fi obligati sa-si faca si asigurari in sistem privat, pe langa cele de baza, care se achita la fondul public de asigurari de sanatate. Atragerea unor surse financiare alternative se numara printre prioritatile complementare ale strategiei Ministerului in ceea ce priveste reforma in Sanatate. Fondurile private urmand sa fie atrase prin intermediul asigurarilor private de sanatate. Potrivit acestuia casele private de sanatate vor aduce o imbunatatire a calitatii serviciilor si modificari ale sistemului de plata.
Reformele avute in vedere includ, intre altele, restructurarea retelei de spitale, definirea unui pachet de baza de servicii medicale, introducerea unui sistem suplimentar privat de asigurari de sanatate si adoptarea de masuri care vizeaza controlul asupra cresterii continue a costurilor pentru consumul de produse farmaceutice.

Banca Mondiala a realizat o serie de studii tehnice in domeniul sanatatii, care face recomandari pentru o reforma cuprinzatoare a sistemului, necesara in conditiile actuale, cand resursele de finantare ale sectorului medical sunt precare, iar accesul la asistenta medicala de calitate este ingreunat. Coplata si alegerea pachetului de servicii medicale de baza sunt principalele puncte care trebuie avute in vedere la definirea sistemului privat de sanatate.

Ministrul Sanatatii a declarat ca proiectul de lege stabileste suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic, si anume 600 lei, precizand ca pentru serviciile medicale acordate peste aceasta suma nu se va mai incasa coplata.

Este esentiala implicarea sectorului privat in reforma sanatatii, in conditiile in care sistemul medical nu mai poate fi sustinut exclusiv de stat, cu atat mai mult cu cat aceasta va duce la o crestere a gradului de competitie intre furnizorii de asigurari si la un control mai bun, la o gestionare optimizata a actului medical si a calitatii acestuia. Concret, se poate redirectiona un procent din contributiile alocate acum doar catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si catre alte case private reprezentate de companii ce ofera asigurari de sanatatesi care pot administra in mod eficient banii alocati.

” … este nevoie insa de competitie pentru a creste calitatea actului medical si de un sistem eficient de decontare pentru ca populatia sa aiba acces la servicii medicale de calitate”.

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+