Codul PIN pentru cardul de sanatate = Probleme,Indiferenta,Necazuri!

Autor

Ce ne-a adus 2011 in sanatate? Ministrul  si-a facut un plan in patru puncte, care ne poate da o idee despre ceea ce-si propun autoritatile, mai ales ca Asigurarile au fost oarecum subordonate ministerului. Nu direct, asa cum dorea UDMR, ci intr-o formula de compromis in care PDL pastreaza presedintia Casei de Asigurari. Deci  nu mai poate spune ca-i lipsesc parghiile de influenta in sistem, asa ca-i revine si raspunderea pentru ”miraculoasele ” rezultate. Si oricum nici minuni nu poate face, nici fondurile nu le poate inmultii, ca painea si pestii sa ajunga la tot neamul!

Asa ca s-a decis care sunt prioritatile: informatizarea si introducerea cardului national de sanatate, investitii pentru domeniile de cancer si ATI (cam 50 mil euro), comasarea sau desfintarea unor spitale si cateva masuri care vizeaza pregatirea tinerilor medici.

Sa luam de la coada la cap ( ca doar asa ne-am educat obisnuinta!). Problema cu tinerii medici este, ca pana sa devina batrani, pleaca din tara! Masurile preconizate vor sa rezolve criza de medici din spitale, prin angajarea absolventilor care nu au luat rezidentiatul, adica cei care nu au invatat ca lumea ( sau nu au dat spaga cat trebuia), sau care sunt prea emotivi, ca sa treaca examenul.Pentru pacientul roman un semirepetent care a trecut prin facultate, o fi mai bun decat deloc?! Greu de spus, dar cred ca o solutie pe termen lung ar viza cresterea salariilor, care sa-i tina pe medici in tara si ”importul” de specialisti buni din tarile aflate la est de Prut. Daca suedezii accepta sa fie consultati de medici din Romania, noi de ce am refuza medici sefi de promotie din lumea a treia?!

Desfintarea spitalelor care toaca banii asigurarilor degeaba  si folosirea cladirilor pentru camine de batrani sau camine -spital se impunea de mai multa vreme. Cu comasarea e altceva. Pentru a reduce 2 sau 3 posturi de directori , vor fi ”sacrificate”  specialitati de nisa, unde si asa pacientii ajung foarte greu. Calitatea actului medical va scadea, asa cum s-a ”prostit” si salamul de Sibiu cand se folosea un amestec de carne de cal si pui, in proportia de un cal la un pui! Sa nu uitam ca si descentralizarea a adus noi probleme in sistem: spitale judetene, pilonii medicinei de varf la nivel de tara, au ajuns in subordinea unei institutii  fara fonduri si personalitate juridica, avand responsabilitati incerte si nici o motivatie ca treaba sa mearga bine. Cati alegatori stiu ce rol are Consiliul Judetean si pe cine se gandesc sa sanctioneze daca rudele lor mor cu zile  in cel mai important spital din zona!?

Investitiile in oncologie si ATI nu sunt rele, dar oare nu puteau fi realizate si de privati, in parteneriat cu statul, asa cum s-a facut in cazul dializei, dirijand fondurile spre cardiologie, de exemplu!? Care este principalul ucigas al romanilor? Bolile de inima! Iar  numarul stenturilor montate in Romania este mai mic decat al celor realizate intr-un sigur oras german de marime medie!

Asa ca, in 2011, ne vom alege ( pe linga saracia lucie, care face parte oricum din ”stilul nostru de viata” ) cu alte ”promisiuni si realizari marete” precum Cardul de Sanatate, al carui PIN se poate traduce cam asa: probleme, indiferenta, necazuri!

Echipa siteului: Stil de Viata, multumeste d-lui Dr.Val Valcu ptr subiectul si materialul editat.

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+