Certificatul de conformitate pentru anvelopele de iarna

Autor

Obligativitatea echipării, în formula nouă a Ordonanţei constă doar în echiparea corespunzătoare atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Ordonanţa Guvernului 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, ce a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 80 din data de 31 ianuarie 2011, Ordonanţă aprobată prin Legea nr 161/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 503 din data de 14 iulie 2011.

Astfel ca , potrivit acestui act normativ arătat, sunt obligaţi să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă toţi conducătorii de autovehicule atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Cei care vor fi depistaţi fără anve­lope de iarnă atunci când vremea va da semne clare de iarnă, va suporta consecinţele legale. Prin OUG nr. 5 din 2011 a fost modi­ficată OUG nr. 195 din 2002, republicată pri­vind cir­culaţia pe drumurile publice, intro­ducându-se obli­­gati­vita­tea do­tării cu anve­lope de iarnă. Prin anvelope de iarnă legea prevede acele anvelo­pe care, pentru a fi acceptate, trebuie să fie in­scripţionate cu unul dintre simbolurile M+S, M.S, MS, M&S, fără a include în această categorie anve­lopele marcate “all seasons”. “OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile pu­blice, republicată, cu modi­ficările şi com­pletările ulterio­are, prevede la articolul 102 aliniatul 1, punctul 28, sanc­ţionarea con­ducerii autovehi­culului pe drumurile publice aco­perite cu zăpadă, gheaţă sau polei , fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autove­hiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al condu­cătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipa­mente antiderapante omolo­gate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului”, se arată în lege. Sancţiunea pentru cei care nu respectă legea este cuprin­să între 9 şi 20 de puncte-amendă, res­pec­­tiv între 603 şi 1.340 lei. De ase­menea, sancţiunea con­tra­­ven­ţio­nală este însoţită şi de măsura re­ţinerii certificatului de înmatriculare

 

Un mesaj media anunta…… Dar e totusi bine de avut in vedere  . Atenţie la serviceul  auto.

Un amănunt de care fie­care şofer trebuie să ţină seama este că atunci când vor monta anvelopele, chiar dacă e vorba despre anvelo­pe de iarnă second hand, trebuie ca şoferii să obţină de la service un certificat de conformitate, prin care se atestă faptul că anvelopele sunt de iarnă.

Mai multe despre… Certificatul de conformitate pentru anvelopele de iarna …puteti afla AICI

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+