Medicina preventiva si sistemul privat de sanatate.

Autor

 Se pare ca:  statul a inteles in sfarsit, ca adevarata  medicina  incepe cu prevenirea starii de boala, adica cu preventia. Medicina preventivă, este specialitatea medicala responsabila pentru prevenirea bolilor, bazata pe un set de acţiuni şi sfaturi medicale. Toate aceste actiuni, au minunata menire sa ne ajute, in a ne pastra o perioada cat mai lunga stare de sanatate si de a ne responsabiliza, la cel mai mic dezechilibru aparut in aceasta stare de bine al organismului nostru. Cu puţine excepţii, este foarte dificil de a separa medicina preventiva de  medicatia curativa, deoarece ambele previn diverse  situaţii clinice medicale  mai rau prognozate. Câmpul de acţiune al medicinei preventive, este mult mai restrânsă decât cea de sanatate publica care implica eforturile comunităţii, organizare sau guvernare.

Medicina preventivă poate fi aplicata la nivelul de îngrijire primara, atât in cabinetele medicului de familie,cat si in spitale. Ea are aspecte diferite în funcţie de evoluţia bolii, şi pot distinge patru tipuri de medicină preventivă.

Tipuri de prevenire:

Tipuri de prevenire Viziune medicale
Boală
absent prezent
Viziune
de
pacient
Îmbolnăvi absent De prevenţie primară
(Absent bolnavi
Boala absent)
Prevenirea secundară
(Absent bolnavi
Boala prezent)
prezent Prevenirea cuaternar
(III această
Boala absent)
Prevenire terţiară
(III această
Boala prezent)

Prevenirea primara: Cuprinde un set de activităţi de sănătate, desfăşurate (atât de către comunitate sau de programe natioanale de ingrijire, cat si de personalul medical din cabinetele medicale), inainte de aparitia vreunei stari de boala. Acesta include:

  1. Promovarea sanatatii: promovarea şi protecţia stării de sănătate a populatiei prin acţiuni care afectează indivizii într-o comunitate, cum ar fi anti-fumat campanii pentru prevenirea cancerului pulmonar si a altor boli asociate.
  2. Specifice de protecţie a sănătăţii: cum ar fi sănătatea mediului şi igiena produselor alimentare, protecţia sănătăţii mediului, protectia mamei si a copilului, programele nationale de vaccinare, etc.
  3. Chimioprofilaxie:  care presupune administrarea de medicamente pentru a preveni boli, cum ar fi administrarea de estrogen la femeile aflate la menopauza pentru a preveni osteoporoza.

Prevenirea secundara:

De asemenea, numit diagnoză timpurie, screening-ul, sau de screening. Un program de screening este un program epidemiologic creat, pentru a detecta într-o populaţie dată, boli asimptomatice, grave sau stadiu incipient al unei boli, cu scopul de a reduce mortalitatea si poate fi asociat cu un medicament eficient sau vindecare.

Prevenirea Terţiara:

Este refacerea sănătăţii odata ce boala a aparut. Este de a aplica un tratament pentru a încerca să vindece sau pentru a atenua o boală sau un simptom specific. Restaurarea de îngrijire a sănătăţii se face atât prin îngrijirea primară, cat si prin ingrijirile specifice acordate de spitale. De asemenea, prevenirea terţiară apare atunci când un individ, pe baza experienţei suferite în trecut de o boală sau infecţie, previne cauzele profunde ale acestei boli, pe baza experienţelor dobândite anterior.

 Prevenirea cuaternara:

Este un set de activităţi de sănătate menite a atenua sau a evita consecinţele intervenţiilor inutile sau excesive în sistemul de sănătate.

Noul sistem privat de asigurari de sanatate, vine cu un proiect inedit si salutar in ceea ce priveste importanta promovarii medicinei preventive.

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+