Noile indemnizatii pentru cresterea copilului ,concediul maternal

Autor

Noile indemnizatii pentru cresterea copilului valabile din 1 ian 2011.  Concediul maternal si Indemnizatia pentru mame – Decizia finala.

Pentru mamele aflate in plata, indemnizatia pentru cresterea copilului 2011 nu se schimba cu nimic. Pentru celelalte mame, exista 2 optiuni: fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei, fie 2 ani cu un plafon maxim de 1.200 lei. In toate situatiile plafonul minim este de 600 lei. Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe care varianta merg.

De la 1 ianuarie 2011 se aplica noile prevederi privind acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Parintii au de ales intre doua variante.

Conform O.U.G. nr.111 din decembrie 2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, act publicat in Monitorul Oficial din 10 decembrie 2010, mamele care au nascut dupa 1 ianuarie au optiunea sa stea acasa cu copilul un an de zile, dupa care sa se intoarca la munca pentru a primi indemnizatia de mame sau sa stea doi ani cu o indemnizatie redusa.

Natalitatea in Romania, in continua scadere:

In tara noastra, datele statistice arata ca o romanca naste in medie 1,3 copii, natalitatea fiind in scadere continua. Noua lege privind indemnizatiile pentru mame le scade suma primita in cazul in care aleg sa stea doi ani acasa. In prezent, populatia Romaniei se ridica la 21,4 milioane, iar potrivit datelor Institutului National de Statistica si prognozelor ONU, respectiv ale Eurostat, pana in 2050 vor fi maxim 16 milioane de romani. In ceea ce priveste situatia la nivel european, o femeie naste in medie 1,5 copii.

Indemnizatia pentru cresterea copilului 2011,norocoase au fost mamicile care au nascut pana in 31 decembrie 2010, inclusiv, in conditiile in care acestea beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului conform Ordonantei nr. 148 din 2005, cu stabilirea indemnizatiei la nivelul de 75 la suta din media veniturilor, ceea ce inseamna nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 3.400 lei. Cuantumul este mai avantajos fata de cel acordat in prezent, care e redus cu 15 procente conform Legii nr. 118 din 2010.

Astfel ca aveti de ales doua variante:

Din acest an, parintii au la dispozitie unele masuri optionale pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

1. Prima varianta spune ca in situatia in care parintele opteaza pentru a ramane in concediu de crestere a copilului pana la data la care acesta implineste 1 an, beneficiarul va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, indemnizatie care nu va fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 lei. Parintele va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 lei, in situatia in care se intoarce la activitatea profesionala inainte ca micutul sa implineasca varsta de un an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. Daca parintele nu revine pe , va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani.
2.Varianta a doua spune ca daca parintele opteaza sa ramana in concediu pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste doi ani, acesta va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimul an de zile, nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 1.200 lei. In cazul variantei II, stimulentul de insertie nu se acorda.

Indemnizatia in cazul copilului cu handicap:

Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani. Indemnizatia se acorda lunar, in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, nu mai putin de 600 de lei si nici mai mult de 3.400 lei. Acordarea stimulentului se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+