Modificarile legii nr.260/2008 intra in vigoare la 1 septembrie

Autor

Mult discutata polita PAID primeste din 1 septembrie un colac de salvare, fiindca CSA impune asiguratorilor sa incheie polite facultative doar pentru sume care le exced pe cele acoperite prin PAD pentru riscurile de catastrofa.

Noile modificari ale legislatiei secundare emise in aplicarea Legii nr. 260/2008 au fost adoptate astazi, 8 august, in sedinta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si vor intra in vigoare de la data de 1 septembrie a.c.

Astfel ca incepand cu data de 1 septembrie a.c., toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume care exced pe cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 EUR sau 20.000 EUR.

Pentru riscurile de inundatii, alunecari de teren si cutremur, asigurate obligatoriu potrivit Legii nr. 260/2008, se vor achizitiona politele PAD (cu prime de 10 si 20 EUR pentru o suma asigurata de 10.000 si, respectiv, 20.000 EUR), vandute doar de catre cei 12 asiguratori membri ai PAID.

Constantin BUZOIANU, Presedintele CSA ne spune ca ,”Consideram ca aceste modificari de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal ce a fost stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, respectiv cuprinderea inasigurare a fondului locativ din Romania. Consiliul CSA va initia toate demersurile necesare, astfel incat prevederile Legii nr. 260/2008 sa fie aplicate unitar de societatile de asigurare

Toate aceste  modificari ale legislatiei secundare se impuneau in contextul in care portofoliul PAID se afla intr-o scadere drastica incepand cu luna septembrie a anului precedent. Astfel, numarul politelor PAD a scazut la finele lunii iulie a.c. la circa 246.000, aproape la jumatate fata de luna precedenta si de peste 3 ori mai putin fata de varful atins in luna august din anul precedent, de aproximativ 820.000 polite, potrivit statisticii de pe site-ul oficial al PAID.

Cele mai multe cauze ale scaderii subscrierilor politelor PAID se numara: modificarea Legii nr. 260/2008 prin care cei care au o asigurare facultativa nu mai erau nevoti sa-si faca si polita obligatorie, neaplicarea amenzilor, dar si concentrarea companiilor pe asigurarile facultative.

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+