Apeleaza 112 AMBULANTA….Muscatura de sarpe

Autor

Muscaturile de sarpe sint periculoase.

Majoritatea muşcăturilor de şarpe sunt inofensive si sunt facute de specii neveninoase. Douăzeci şi cinci de specii de serpi veninosi din America de Nord locul lor de origine. În întreaga lume, doar aproximativ 15% din mai mult de 3000 de specii de şerpi sunt considerati periculoaseipentru om.

Decese secundare la muscaturile de sarpe sunt rare. Cu utilizarea corectă a antiveninului, ele devin mai rare în continuare. Media naţională a fost mai puţin de 4 decese pe an pentru ultimii ani.La noi in tara sarpele cel mai periculos ramine vipera si vipera cu corn prezenta in muntii Apuseni si Retezat in principal in locatiile dacice Sarmisegetuza,Hateg,Deva,Muntii Orastiei .

 Vipera berus (vipera comuna; vipera cu cruce). Specie comuna in tot arcul carpatic. In unele zone din vestul tarii coboara si la campie. Apare izolat si in Podisul Central Moldovenesc.

 Muscatura viperei  antreneaza o durere imediata cu o echimoza care apare dupa 15-30 de minute mai tirziu, urmata de un edem local sau extins pe membrul sau partea corpului ce se umple de pete.

La copil sau in cazurile cind veninul este injectat direct intr-un vena de singe, muscaturile pot avea consecinte mult mai grave. Exista si posibilitatea ca muscatura sa fie superficiala, iar reptila sa nu-si fi injectat veninul. De aceea, trebuie tratate cu medicamente numai intoxicatiile reale, confirmate de medic. Pentru Aceasta

apeleaza 112.

Ei vor decide utilizarea unui ser-antidot.

La munte sau in alte excursii este bine sa tineti seama de urmatoarele indicatii:
– Purtati incaltaminte inalta si pantalon lung daca mergeti in afara cararilor batatorite.
– Inspectati cu atentie locurile inainte de a instala cortul seara si nu dormiti niciodata pe solul neacoperit.
– Evitati sa adunati lemne uscate din locurile intunecoase.
– Nu lasati pantofii si hainele pe pamint; pe timpul noptii agatati-le undeva si scuturati-le bine inainte de a le purta pentru evitarea oricaror surprize.
– Nu atingeti animalele veninoase aparent moarte.


Sfaturi pentru acordarea primului ajutor

Timpul scurs de la muscatura este o componentă necesară  evaluarii pacientului.  Acest lucru permite evaluarea în timp a efectelor muscaturi pentru a determina dacă procesul este limitat la nivel local sau dacă apar semne sistemice in dezvoltare.

Asociate cu ..

-Durere umflare locale, şi parestezii care pot fi prezente.

-Simptome sistemice ce includ greaţă, sincopă, şi dificultate la înghiţire sau respiraţie.

-Determinaţi istoria de expunere înainte de administarea de antivenin sau a muscaturii de sarpe

-Determinaţi istoria alergiilor la medicamente antibiotice, deoarece pot fi necesare..

-Urmariti semnele vitale ale pacientului , căile respiratorii, respiraţie, circulaţie ABC

Urmariti muscatura de sarpe prin eliminarea  de sânge din rana suspectată,distrugerea ţesutului  ,edem, scoaterea dintilor ,eritem sau decolorarea tesututului,contuzii ,toxicitate sistemică,hipotensiune ,epistaxis, hemoptizie ,parestezii  neuromusculare şi detresă respiratorie (mai frecvente cu şerpi de corali)

Daca totusi ati fost muscat de un sarpe nu faceti o incizie in zona muscaturii si nu sugeti locul respectiv. Aceasta practica poate fi periculoasa daca aveti leziuni la nivelul mucoasei bucale. Este mai bine ca deasupra locului muscaturii de sarpe sa puneti un bandaj din pinza strins moderat sau un garou care poate, intr-ader, intirzia difuzia veninului, fara agravarea leziunilor locale.

In primul rind, daca cineva din anturajul dumneavoastra este ranit sau descoperiti o persoana ce a suferit un accident, nu intrati in panica, evitati gesturile gratuite sau periculoase. Incurajati ranitul asigurindu-l ca totul fi bine, dar nu va pierdeti cumpatul, deoarece s-ar putea sa nu aveti credibilitate. Daca este necesar, incalziti-l cu o patura sau o haina calduroasa, fara sa ii dati sa bea  alcool..

Alerteaza 112 AMBULANTA 

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+