De ce trebuie sa ne spalam pe maini si de ce e bine sa facem acest gest atat de simplu si banal.

Autor

Spalatul mainilor reprezinta cea mai eficienta cale de a preveni si stopa raspandirea germenilor si a infectiilor. Cine ar fi crezut acum cateva secole ca acest gest atat de simplu si banal, este defapt geneza si expresia unei intregi terapii de prevenire a multor boli.

Mainile, reprezinta cea mai expusa parte a corpului la germeni care pot produce imbolnaviri ( bacterii, virusuri, paraziti). In timpul unei zile atingem foarte multe obiecte (haine, telefon, carti, jucarii, toaleta,etc) si efectuam diferite activitati care, chiar daca nu murdaresc mainile, le pot contamina si prin atingerea gurii, nasului, ochilor sau alimentelor care le inghitim, acesti germeni ajung ,,cu bine,, in organism. De aceea, cand un membru al familiei sau al colectivului in care esti are o raceala, spalarea frecventa a mainilor poate ajuta la reducerea raspandirii infectiei.

Prin mainile murdare sau contaminate se pot transmite :

– Boli digestive: boala diareica, hepatita A, parazitoze intestinale, holera si dizenteria.

– Boli respiratorii: de la simpla raceala, bronsite ,… la  boli grave ca: gripa, pneumonia, bronsiolita la copii, meningita, etc.

– Infectii si alte boli ale pielii

– Infectii ale ochilor.

E bine sa tinem seama si sa ne spalam pe maini inainte de: a manca, a atinge fata, gura, ochii, nasul , inainte de a lua medicamente. De asemenea, e bine sa ne spalam pe maini dupa ce: am fost la toaleta, am atins obiecte murdare, ne-am jucat afara, am stranutat sau am tusit in palme, am atins sau ne-am jucat cu animale, am inotat in bazin sau intr-o apa folosita de mai multe persoane. Si nu in ultimul rand e bine sa ne spalam pe maini de fiecare data cand ajungem acasa.

Stiati ca:

– Intr-un cm patrat de piele sunt 8.000.000 bacterii?

– La temperatura camerei, numarul de bacterii se dubleaza la fiecare 15 min?

– Spalarea mainilor esta si mai eficienta cand se foloseste sapun, deoarece sapunul inlatura mai usor substantele grase secretate de piele si murdaria, care favorizeaza inmultirea bacteriilor?

– Simpla spalare a mainilor cu apa, poate reduce la jumatate numarul imbolnavirilor prin boli diareice si poate salva cel putin un milion de vieti?

– Mai mult de 3,5 milioane de copii pana in 5 ani din intreaga lume, mor in fiecare an prin boli diareice si infectii acute ale cailor respiratorii, boli care pot fi prevenite, va vine sa credeti.., prin simpla si banala spalare a mainilor!

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+