Viata la premenopauza.

Autor

Menstruatie neregulata, crestere in greutate, fructuatii ale dispozitiei…. ar putea fi premenopauza, o perioada aparte de schimbari hormonale, fizice si psihice.

Destul de putin cunoscuta,premenopauza este una din perioadele cele mai dificil de administrat si pentru femei si pentru ginecologi: ovarele inca functioneaza, dar nu fac decat ”ce vor ele” , ceea ce este destul de destabilizator pentru organismul feminin. Ea provoaca importante variatii hormonale: menstruatii mai scurte, apoi mai lungi, iar nivelul de progesteron scade, ceea ce provoaca o secretie de estrogeni mai ridicata, care poate agrava sindromul premenstrual (mastoza, retentie de apa, umflarea sanilor,etc.).

– Aproximativ 10% din femei intra in premenopauza la 40 ani, cu manifestari functionale: bufeuri, insomnie, nervozitate si depresie.

– 46% din femei in aceasta perioada au tulburari sexuale (ale libidoului).

– 35% din femei in aceasta perioada recurg la: anxiolitice, antidepresive sau somnifere.

– O femeie din doua, apreciaza viata ca fiind alterata.

Insuficienta de progesteron favorizeaza de asemenea si ingrosarea endometrului, ceaa ce inseamna menstre mai abundente sau prelungite(menoragii), sau singerari in afara ciclului menstrual (metroragii). Uneori apar fibroamele, dar acestea regreseaza sau dispar la menopauza, in absenta tratamentulu hormonal.

Nu toate femeile resimt la fel tulburarile premenopauzei atat ca frecventa cat si ca intensitate. Unele femei nu resimt decat cateva simptome, altele le au pe toate. Daca ciclul neregulat este primul simptom, pot aparea apoi bufeurile, tulburarile sexuale, uscaciunea vaginala, durerile musculare si articulare, nervozitatea sau depresia.

Nu trebuie uitata dimensiunea psihologica: frica de a imbatrani, pierderea feminitatii, dar mai ales pierderea functiei de a procreare.

Incepand de la 40 ani, multe femei se sperie, considerand ca la menopauza nu vor mai fi ”femei” si sexualitaea ”dispare”. Nu este asa. Aceasta, este doar o alta etapa obligatorie in viata unei femei si nu inseamna nicidecum incetarea vietii intime.

comment closed

advertise

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.

CATEGORII

Reclama Etarget

trafic

Nana Stil un site cu stil

Google+